Sunt executat silit,desi am platit pensia alimentara #ghidultatalui

Conform codului civil obligația de întreținere se executa in natura, prin asigurarea celor necesare traiului și, după caz, a cheltuielilor pentru educarea, învățătura și pregătirea profesională, acesta fiind motivul pentru care nu mai poarta denumirea de pensie de întreținere sau pensie alimentara, cum se numea în Vechiul cod civil.

In momentul de fata exista o serie de limite după care părintii se pot ghida in stabilirea sumei datorate si anume: pana la ¼ din venitul net (in mana) în cazul în care întreținerea este datorata pentru un copil, pana la ⅓ pentru doi copii și pana la jumătate pentru 3 sau mai mulți copii.

În practica, de cele mai multe ori, se stabilește întreținerea la nivelul maxim prevăzut de lege dar părinții pot opta si pentru sume mai mari.

Deși teoretic obligația se executa in natura, cele mai multe cupluri aleg să stabilească o suma efectiva de bani – echivalent al unui procent din venitul lunar net al părintelui sau ca echivalent al unei sume de bani pentru o mai ușoară contabilizare a cheltuielilor.

Puteti calcula pensia alimentara minima obligatorie folosind calculatorul de pensie alimentara de mai jos.

Calcul pensie alimentara

Calculatorul pensiei alimentare calculează suma maxima a obligației de întreținere care sa fie platita de un părinte copilului minor, conform prevederilor Noului Cod Civil si ținând cont de salariul minim net pe economie din anul 2022.