Introducere:

Darea in plata este o procedura prin care un debitor care nu mai poate face fata ratelor la un credit poate oferi creditorului un alt bun in schimbul stingerii datoriei. In Romania, aceasta procedura a fost reglementata prin Legea nr. 77/2016 privind darea in plata a imobilelor creditate, care a fost modificata si completata in 2023.

Argument:

In ultimii ani, s-au inregistrat numeroase procese pe dare in plata, in care debitorii au solicitat sa fie scutiti de datorii. In multe dintre aceste procese, debitorii au castigat. Acest lucru a dus la aparitia unei perceptii conform careia toate procesele pe dare in plata se castiga.

Contraargument:

Cu toate acestea, nu toate procesele pe dare in plata se castiga. Exista o serie de factori care pot influenta rezultatul unui astfel de proces, inclusiv:

  • Existenta impreviziunii: Impreviziunea este o conditie esentiala pentru aplicarea procedurii de dare in plata. Pentru a fi admisa, trebuie sa se dovedeasca ca valoarea obligatiei de plata a crescut cu mai mult de 50% fata de momentul incheierii contractului de credit.
  • Respectarea conditiilor de forma si de fond: Pentru a fi admisa, cererea de dare in plata trebuie sa respecte o serie de conditii de forma si de fond. De exemplu, trebuie sa fie insotita de o evaluare a bunului oferit in schimbul stingerii datoriei.
  • Pozitia creditorului: Creditorul poate sa conteste cererea de dare in plata, invocand o serie de motive. De exemplu, poate sustine ca debitorul nu a respectat termenele de plata sau ca nu a oferit un bun adecvat in schimbul stingerii datoriei.

Concluzie:

Asadar, nu toate procesele pe dare in plata se castiga. Exista o serie de factori care pot influenta rezultatul unui astfel de proces, iar debitorii trebuie sa fie constienti de acest lucru inainte de a depune o cerere de dare in plata.

Sfaturi pentru debitori:

Pentru a creste sansele de a castiga un proces pe dare in plata, debitorii pot urma urmatoarele sfaturi:

  • Sa consulte un avocat specializat in drept bancar: Un avocat specializat poate sa ii ofere debitorului cele mai bune sfaturi si sa il reprezinte in fata instantei de judecata.
  • Sa stranga toate documentele relevante: Debitorii trebuie sa stranga toate documentele relevante, inclusiv contractul de credit, evaluarea bunului oferit in schimbul stingerii datoriei si dovada faptului ca valoarea obligatiei de plata a crescut cu mai mult de 50% fata de momentul incheierii contractului de credit.
  • Sa se pregateasca pentru un proces complex: Procesele pe dare in plata pot fi complexe si pot dura mai multe luni sau chiar ani. Debitorii trebuie sa fie pregatiti pentru un proces lung si dificil.

Toate procesele pe dare in plata se castiga in 2021 este o realitate juridica obiectiva. Daca ai vrut sa dai in plata si ti s-a depus contestatie creditor Legea 77/2016 acesta se va respinge.Si,se respinge mereun in 2021

Nr. unic (nr. format vechi) :15878/302/2020Data inregistrarii31.07.2020Data ultimei modificari:13.07.2021Sectie:…..Materie:CivilObiect:contestaţie creditor Legea 77/2016Stadiu procesual:Fond

Părţi

NumeCalitate parteEUROBANK SAContestatorDumitru VioricaIntimatDumitru VictorIntimat

Şedinţe

12.07.2021Ora estimata: 09:00
Complet: C 20 civil 2021
Tip solutie: Respinge cererea
Solutia pe scurt: Respinge contestaţia ca neîntemeiată. Respinge cererea intimaţilor de obligare a contestatoarei la plata cheltuielilor de judecată ca neîntemeiată. Cu drept de a formula cerere de apel, care se depune la Judecătoria Sectorul 5 Bucureşti, în termen de 15 zile lucrătoare de la comunicarea hotărârii. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, astăzi, 12.07.2021.
Document: Hotarâre  6155/2021  12.07.2021

Toate procesele pe dare in plata se castiga in 2021