Avocatii specializati in divort va pot divorta repede dupa pandemia Covid-19 Un avocat bun de divort este avocatzamfirescu.ro

Adreseaza o intrebare pe https://avocatzamfirescu.ro/

Divorțul reprezintă actul de desfacere a unei căsătorii în mod legal. În România, aceasta se poate realiza printr-un proces, urmând dispozițiile codului civil al României. Există patru motive de divorț, definite în Art. 373 a) prin acordul soților, la cererea ambilor soți sau a unuia dintre soți acceptată de celălalt soț; b) atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soți

sunt grav vătămate și continuarea căsătoriei nu mai este posibilă; c) la cererea unuia dintre soți, după o separare în fapt care a durat cel puțin 2 ani; d) la cererea aceluia dintre soți a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.[1] Divorțul are loc conform dispozițiilor codului de procedură civilă al României (art 914 – 934).[2]

În măsura în care există copii ca urmare a căsătoriei se pune problema acordării custodiei asupra minorilor. În acest caz se formează o familie de tip monoparental în care minorii locuiesc cu unul dintre părinți.

În afară de divorțul prin instanță (instanța competentă fiind Judecătoria), divorțul poate avea loc, dacă sunt îndeplinite anumite condiții specifice, și pe cale administrativă sau notarială.[3]

Motivele de divorț 

Divorțul poate avea loc:

  • prin acordul soților, la cererea ambilor soți sau a unuia dintre soți acceptată de celălalt soț;
  • atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soți sunt grav vătămate și continuarea căsătoriei nu mai este posibilă; instanța stabilește culpa unuia dintre soți în destrămarea căsătoriei sau culpa ambilor soți – culpa lor comună, chiar dacă numai unul dintre ei a făcut cerere de divorț.
  • la cererea unuia dintre soți, după o separare în fapt care a durat cel puțin 2 ani; divorțul se pronunță din culpa exclusivă a soțului reclamant (cu caracter de noutate), cu excepția situației în care pârâtul se declară de acord cu divorțul, când acesta se pronunță fără a se face mențiune despre culpa soților.
  • la cererea aceluia dintre soți a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei, caz în care desfacerea căsătoriei se pronunță fără a se face mențiune despre culpa soților.

Din pacate in ziua de astazi, divortul atinge cote alarmante in multe tari. Oameni de rand, oameni de afaceri, actori, muzicieni sau simple starlete, aflati cu totii in mijlocul unei casatorii care nu mai poate continua, cer sfatul unui avocat inainte de trimite instantei actele de divort.

Vrei sa divortezi. Care este primul pas?

In viata noastra exista momente in care concilierea familiala nu mai este posibila. Acestea sunt situatiile in care se ajunge la masura extrema a divortului. Primul pas in demararea procedurilor difera de modul in care sotii inteleg sa procedeze, de timpul scurs de la incheierea casatoriei si de existenta sau nu a copiilor minori rezultati din casatorie. Sotii se pot intelege in privinta unui divort prin acord numai in situatia in care a trecut mai mult de un an de la incheierea casatoriei si nu exista copii minori rezultati din casatorie.

Divortul prin acord, cu particularitatile sale este calea cea mai facila si rapida de a finaliza procedura in instanta. Aceasta forma de divort mai poate fi incheiata in urma micii reforme in justitie si in fata notarului public sau la starea civila a primariei unde s-a incheiat casatoria. Atunci cand nu este posibila varianta divortului prin acord, unul din soti va solicita desfacerea casatoriei din culpa comuna sau din culpa exclusiva a celuilalt sot.

In ambele situatii primul pas il constituie inarmarea cu rabdare si luciditate pentru a putea structura cat mai clar situatia de fapt la care s-a ajuns in casnicie si motivele crearii acestei situatii.

Ce acte trebuie depuse si unde?

Primul act care trebuie intocmit este cererea de chemare in judecata. In functie de modalitatea aleasa de soti pentru solutionarea litigiului, cererea poate fi semnata si depusa la instanta de ambii soti sau numai de sotul care solicita desfacerea casatoriei. Astfel, in cazul divortului prin acord cererea va fi redactata si semnata de ambii soti. In conditiile inexistentei acordului asupra divortului sau a imposibilitatii legale de a formula o astfel de cerere, aceasta va fi semnata si depusa de unul dintre soti, respectiv acela care solicita desfacerea casatoriei.

Alaturi de cererea de chemare in judecata exista obligativitatea anexarii certificatului de casatorie in original si a actului sau actelor de identitate in copie. In cazul existentei copiilor minori se vor depune si copii ale certificatelor de nastere. Acesta este un minim de inscrisuri ce se vor depune anexat cererii de chemare in judecata. Restul inscrisurilor de care sotii inteleg sa se foloseasca in dovedirea celor afirmate pot fi depuse si in timpul judecatii. Cu privire la instanta competenta a judeca actiunea de divort, aceasta este cea din raza teritoriala a ultimului domiciliu comun al sotilor.

De altfel, aceasta este instanta la care se vor depune actele necesare solutionarii litigiului. Documentele se vor depune personal de catre soti, de asemenea fiind obligatorie prezenta la fiecare termen de judecata. In privinta divortului la notarul public, competenta apartine notarului din raza teritoriala a primariei unde s-a incheiat casatoria. Desi este o procedura nou introdusa, actele necesare coincid in mare parte cu cele ce trebuiesc depuse la instanta de judecata.

Ce taxe se platesc si la cat se ridica costurile unui divort?

Taxele ce trebuie platite difera in functie de modalitatea de a divorta. Prin intermediul instantei de judecata se plateste o taxa la stat, numita taxa de timbru, in valoare de 200 de lei, la care se adauga timbrul judiciar de 0,3 lei. In varianta notariala, taxele se ridica la 1000 de lei. Dupa cum spuneam, noua modificare legislativa da posibilitatea desfacerii casatoriei si la starea civila a primariei unde s-a incheiat casatoria.

Sa presupunem ca nu exista copii la mijloc. Cat dureaza procedurile?

In general este greu de apreciat asupra duratei unui litigiu. In ultima vreme, datorita supraaglomerarii instantelor de judecata, termenele intre infatisari sunt de ordinului lunilor, putandu-se ajunge pana la termene de un an. In situatia unui divort prin acord procedura se poate incheia la primul termen de judecata, dar dupa cum am aratat, de aceasta varianta de divort se poate uza numai in anumite cazuri stabilite de lege.

Daca partile nu se inteleg cu privire la divort si asumarea vinovatiei sau culpei cu privire la situatia creata, litigiul poate dura de la 6 luni la un an. In unele cazuri, in functie de probele solicitate de parti durata se poate prelungi. In cadrul procedurii notariale, inainte de a se pronunta hotararea notarului public se fac anumite verificari la institutiile competente care, in pricipiu, dureaza 7 zile.