Ce fac daca a crescut IRCC-ROBOR-RATA BANCA. Solutii oferite de avocat specializat in clauze abuzive banci,reducere rata bancara in 2023

Vin veşti proaste pentru românii cu credite în lei! Atenție: de la 1 ianuarie, IRCC crește la 5,71% de la 4,06%, cel mai ridicat nivel din istorie. În trimestrul 2 al anului următor, indicele poate ajunge la 6%, însă tot va rămâne sub ROBOR la 3 luni, aflat acum peste 7,6% şi poate ajunge la 8%.

Mai mulți români au avut parte de o surpriză nedorită încă din prima zi a anului: cei care au credite au început să primească mesaje privind creșterea ratelor în perioada următoare

„Vă informăm că din 15.02.2023, rata creditului ipotecar/imobiliar la care sunteți titular va fi de 1.651,42 de lei, ca urmare a modificării IRCC”, spune pe Facebook o persoană.

Dacă IRCC/ROBOR/rata la creditul dumneavoastră a crescut, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a vă gestiona mai bine situația financiară.

1. Verificați-vă contractul de credit

În primul rând, este important să verificați contractul de credit pentru a vedea cum este calculată rata dobânzii. Dacă aveți un credit cu dobândă variabilă, rata dobânzii se va modifica în funcție de indicele de referință, cum ar fi IRCC sau ROBOR.

2. Contactați banca dumneavoastră

Odată ce știți cum este calculată rata dobânzii, puteți contacta banca dumneavoastră pentru a discuta despre opțiunile dumneavoastră. Banca dumneavoastră vă poate oferi informații despre modul în care creșterea IRCC/ROBOR va afecta rata dumneavoastră la credit.

3. Luați în considerare renegocierea creditului

Dacă aveți un credit cu dobândă variabilă, puteți discuta cu banca dumneavoastră despre posibilitatea de a renegocia creditul. În acest caz, banca dumneavoastră vă poate oferi o nouă dobândă, care poate fi mai mică decât rata actuală.

4. Luați în considerare conversia creditului la dobândă fixă

Dacă sunteți îngrijorat de creșterea viitoare a IRCC/ROBOR, puteți lua în considerare conversia creditului la dobândă fixă. În acest caz, rata dobânzii va rămâne aceeași pe toată durata creditului.

5. Reduceți-vă cheltuielile

Dacă nu puteți renegocia sau converti creditul, puteți încerca să reduceți-vă cheltuielile pentru a face față ratei crescute. Puteți face acest lucru prin găsirea unor modalități de a economisi bani pe cheltuieli curente, cum ar fi mâncarea, transportul și utilitatile.

6. Solicitați ajutor financiar

Dacă sunteți în dificultate de a face față ratei crescute, puteți solicita ajutor financiar de la o organizație non-profit sau de la statul român. Există o serie de programe de asistență financiară care pot ajuta persoanele cu credite imobiliare și de consum.

Iată câteva sfaturi suplimentare pentru a vă ajuta să vă gestionați mai bine situația financiară în cazul unei creșteri a IRCC/ROBOR/ratei:

  • Faceți un buget

Un buget vă poate ajuta să urmăriți veniturile și cheltuielile dumneavoastră. Acest lucru vă poate ajuta să identificați zonele în care puteți reduce cheltuielile.

  • Creați un plan de urgență

Un plan de urgență vă poate ajuta să vă pregătiți pentru evenimente neprevăzute, cum ar fi pierderea locului de muncă sau o boală. Acest lucru vă poate ajuta să vă asigurați că aveți suficienți bani pentru a face față ratelor la credit chiar și în cazul unor evenimente neprevăzute.

  • Nu vă panicați

Este important să nu vă panicați dacă IRCC/ROBOR/rata dumneavoastră la credit crește. Există o serie de lucruri pe care le puteți face pentru a vă gestiona situația financiară.tunesharemore_vertadd_photo_alternateIn primul rand, toti cei care sunteti cu creditele in lei si spuneti ca “Mi-a Crescut Rata La Banca” , inseamna ca sunteti direct afectat de Robor-IRCC si de ilegala lui crestere.

ATENTIE! RATELE VOR CRESTE SAU AU CRESCUT SI LA CEI CU CREDITE IN EURO sau franci elvetieni

Rata la banca a crescut pana la punctul de nu o mai puteti plati si vreti sa reechilbrati contractul?

Va putem consilia!

Completeaza formularul GRATUIT online si va raspundem imediat!

  1. REECHLIBRAREA CONTRACTULUI PE BAZA LEGII IMPREVIZIUNII

In primul rand, este necesar ca prin avocat ( de preferat ) sa comunicati bancii o notificare de adaptare si de reechilibrare a contractului de credit, avand in vedere toate argumentele de mai sus.

Atasat acestei notificari care trebuie in mod obligatoriu sa fie comunica prin profesionist avocat sau notar, ( executor banuiesc ca nici nu vreti sa auziti ), veti face dovada ca va incadrati in conditiile legii ( asta este treaba avocatului dvs.)

Echilibrarea şi continuarea contractului de credit sunt prioritare. Încetarea contractului de credit va putea fi dispusă doar în cazul imposibilităţii vădite a continuării sale.

Ce fac daca banca imi refuza notificarea de adaptare contract?

CE VARIANTE AVEM DACĂ NE-AU CRESCUT RATELE BANCARE? || ALĂTURI DE TINE cu Alina Ilioi

In aceasta situatie veti fi nevoit sa mergeti in instanta, la expirarea termenului pe care il veti da bancii pentru a va raspunde, iar acolo tot banca o sa fie nevoita sa faca dovada ca nu va incadrati in impreviziune, desi daca urmati pasii de mai sus, lucrurile sunt clare si banca are obligatia sa va scada rata in mod considerabil inca din prima etapa pe care am explicat-o , respectiv notificarea de reechilibrare a contractului de credit in lei.

Cat dureaza un asemenea litigiu daca Mi-a Crescut Rata La Banca Si Nu O Mai Pot Plati si vreau sa adaptez contractul de credit ?

In primul rand trebuie sa va asteptati la o perioada anteprocesuala prin care notificarea de adaptare a contractului, trebuie sa-si fac efectul. Aproximam ca un maxim de 30 de zile pentru a fi facut inclusiv actul aditional prin care se modereaza valoarea ratei lunare implicit a dobanzii.

Astfel, dupa acest moment, daca banca refuza sa aplice o reducere a ratei lunare urmeaza perioada procesuala, contencioasa prin care solicitati instantei de judecata sa oblige banca sa dispuna adaptarea contractului de credit prin prisma dobanzii acestuia, dupa cum urmeaza:

a) adaptarea contractului, pentru a distribui în mod echitabil între părţi pierderile şi beneficiile ce rezultă din schimbarea împrejurărilor;Jurisprudenţă, Reviste (10)

b) încetarea contractului, la momentul şi în condiţiile pe care le stabileşte.

2.Constatarea clauzei privind dobanda ca o clauza abuziva in instanta

Trebuie sa va adresati instantei cu un proces de constatare clauze abuzive privind dobanda

3.Cateva pseudo-sfaturi din partea bancilor sau interpusii acestora

„Primul sfat este să meargă la bancă. Dacă are ROBOR, să treacă mai întâi la IRCC, apoi la o dobândă fixă. Dacă banca zice nu, poți să faci prin Centrul pentru Soluționarea Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB). Depui o cerere în care spui problema ta, că ți-a crescut rata, că utilitățile sunt scumpe etc. și faci prin intermediul unui conciliator”

IN PRACTICA NU SE APLICA ASA CEVA NICIODATA!

4.  ALTA MINCIUNA Expert: Recomand refinanțarea cu dobândă fixă, preferabil în euro

Va putem consilia!

Completeaza formularul GRATUIT online si va raspundem imediat!

Dacă rata la bancă (dobândă) a crescut, acest lucru poate avea un impact asupra ratelor dumneavoastră de credit sau a costurilor pentru alte produse financiare, cum ar fi depozitele la termen sau creditele ipotecare. În acest caz, puteți lua în considerare următoarele opțiuni:

  1. Verificați alternativele: Verificați dacă există alte oferte cu rate mai scăzute de la alte bănci sau instituții financiare.
  2. Negociați cu banca dvs.: Discutați cu banca dvs. despre posibilitatea de a obține o rată mai scăzută sau de a modifica termenii dvs. actuali.
  3. Reduceți cheltuielile: Încercați să reduceți cheltuielile dvs. pentru a putea achita ratele la timp.
  4. Îmbunătățiți istoricul de credit: Lucrați la îmbunătățirea istoricului dvs. de credit pentru a obține rate mai bune în viitor.

Categorii Ce fac daca a crescut IRCC-ROBOR-RATA BANCAEticheteAVOCATBcr amanare rateCalcul rata robor 3mCalculator rata irccCand scade irccce fac daca a crescut IRCCce fac daca a crescut ratace fac daca a crescut roborCe inseamna restructurare creditCe se intampla daca intarzii cu rata la banca bcrCerere trecere de la robor la irccGrafic ircc vs roborIndice roborIRCC 2023Ircc ianuarie 2023Ircc vs roborPreviziuni irccPreviziuni ircc 2023Previziuni robor 2023Restructurare credit bcrRestructurare credit raiffeisenRobor sau ircc forumTrecere de la robor la ircc prima casaUn avocat online in 2023