Dare in plata reechilibrare legea noua 2020 avocat VEZI http://www.avocatzamfirescu.ro AFLA CUM DAI IN PLATA SAU SA CERI REECHILIBRARE CONTRACT DE CREDIT
Cele doua amendamente care stabilesc impreviziunea în legea dării în plată sunt:
- Creşterea cursului cu 52,6% faţă de cursul din momentul acordării;
- Creşterea cu 50% a obligaiei lunare de plată faţă de obligaţia iniţială de plată (rata lunară).
Ambele situaţii trebuie să fi persistat timp de 6 luni înainte de notificarea de dare în plată.
Daniel Cătălin Zamfir, care a amendat Legea dării în plată, a scris, pe pagina sa de Facebook, după promulgare: „Gata cu robia! Am reuşit! Legea care face dreptate românilor sufocaţi de povara ratelor la bancă e promulgată! După un parcurs anevoios, sub o presiune uriaşă din partea sistemului bancar, am reuşit să trecem în Parlament cea mai importantă lege pentru oamenii care sunt nedreptăţiţi de bănci! De acum încolo, în cazul unei situaţii neprevăzute, banca e obligată să re-echilibreze contractul, adică debitorul va plăti o rată mai mică, suportabilă, să poată trăi decent în continuare!
Noua Lege pentru darea în plată a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, conform unui comunicat al preşedinţiei. Vechiul text de lege a fost amendat în Parlament, zilele trecute.
Amendamentele aduse Legii dării în plată arată:
„Reprezintă criterii alternative de individualizare a impreviziunii următoarele evenimente;
a) pe durata executării contractului de credit, cursul de schimb valutar, aplicabil în vederea cumpărării monedei creditului, înregistrează la data transmiterii notificării de dare în plată o creştere de peste 52,6% faţă de data încheierii contractului de credit. În vederea calculării procentului de 52,6% se va avea în vedere cursul publicat de Banca Naţională a României la data transmiterii notificării de plată şi cursul de schimb publicat de BNR la data încheierii contractului de credit;
b) pe durata executării contractului de credit, obligaţia de plată lunară înregistrează o creştere de peste 50% ca urmare a majorării ratei de dobândă variabilă”.
În cazul intrării în vigoare, legea nu operează de drept în procesele actuale. Procesele pe darea în plată aflate acum pe rol vor merge până la capăt pe legea actuală, conform surselor citate. Acestea adaugă faptul că, în cazul în care debitorul pierde, poate introduce o notificare pe legea nouă.
Clienţii s-au arătat încântaţi de promulgarea textului legislativ, iar avocaţii consideră decizia preşedintelui ţării aproape „o minune”.
„Suntem încântaţi să vedem că Preşedintele României a promulgat modificările la legea dării în plată. Este un moment istoric, cel mai important act normativ de protecţie a consumatorilor urmând a intra în vigoare. Împrumutaţii aflaţi în situaţii dificile vor avea, în sfârşit, o soluţie viabilă care să le permită reechilibrarea contractelor de credit. Băncile trebuie să conştientizeze importanţa momentului şi să reconstruiască încrederea cu clienţii prin soluţii deopotrivă favorabile. În caz contrar, instanţa de judecată va trebui să intervină pentru a proteja interesele consumatorilor”